Oppskrifter

  • Primo cookies m/flaksalt

    200 g smør

    100 g sukker

    100 g brunt sukker

    170 g vaniljeprim

    1 ts vaniljeekstrakt

    2 små egg

    350 g hvetemel

    1/2 ts natron

    1 ts bakepulver

    flaksalt

    Brun smør nøttebrunt og avkjøl. Pisk sammen det bruna smøret og sukkeret. Ha i ett egg av gangen og bland godt. Tilsett vanilje og vaniljeprim. Bland natron, bakepulver og mel og rør inn i røren. Rull til små kuler og klem de lett sammen og dryss på litt flaksalt på toppen. Stekes i 8-10 min på 180 grader varmluft.

  • Pavlovakrem med vaniljeprim

    5 dl melk

    1,5 dl fløte

    1 vaniljestang - frøene

    150 g vaniljesukker

    5 eggplommer

    55 g maisenna

    120 g vaniljeprim

    Kok opp melk, fløte, vanilje og halvparten av sukkeret og maisenna godt - til klumpfritt.

    Spe varm melkeblandingen inn i eggblandingen. Sil ut vaniljestanga. Kok opp til den tykner og avkjøl helt. Pisk opp vaniljeprimen og bland den inn i vaniljekremen. Passer til en stor marengsbunn

  • Konfektkake med karamell prim

    Karamellprim:

    200 g sukker

    2,5 dl fløte

    200 g vaniljeprim

    20 g smør

    flaksalt

    Konfektkake:

    300 g mørk sjokolade

    235 g usalta smør

    75 g sukker

    150 g egg ( 3 små egg)

    1 ss revet appelsinskall

    50 g mascarpone ( kremost)

    Smelt smør på svak varme tilsett sjokolade i små biter. Rør sammen. Egg og sukker røres sammen og blandes inn i sjokoladen og avkjøl noe. Ha i revet appelsinskall. Ha mascarpone i en stor bolle og bland forsiktig litt om litt av sjokoladerøren. Stek kaken i 22 cm springform på 150 grader i 20 min. Avkjøles helt.

    Fyll: Karamelliser sukkeret i en kasserolle, ha i fløten og kok inn med lokktil den tykner. Ta av varmen og rør inn smør og vaniljeprim. Smak til med flaksal

  • Sprø byggmelsvafler med gomme

    2 egg

    100 gram sukker

    1 dl smelta smør

    2 dl kaldt vatn

    2,5 dl fint byggmel

    1 dl hvetemel

    2 ts bakepulver

    4 dl fløte

    ½ ts salt

    Bland egg og sukker og tilsett væsken. Ha i mel, bakepulver og salt. La røra svelle i 30 min. Stekes i vaffeljern og avkjøles på rist. Smør vaflene med gomme når de er avkjølt

  • Skjebladkake med gomme

    Dette er en gammel oppskrift fra Tverås. Skjebladkake med gomme ble tradisjonelt servert både til selskap og som det lille ekstra til hverdags

    1 liter melk

    1 egg

    1ss smelta smør

    2 ss sukker

    knapt ½ ts salt

    ca 3 dl fint byggmel

    ca 4 dl hvetemel

    Røra skal være forholdsvis tynn, la den svelle litt før den stekes på takke med god varme.

    Serveres med smør og gomme og rulles sammen.

  • Tilslørte bondepiker med gomme

    Legg eple eller pæresyltetøy i bunnen av et glass, deretter gomme og litt strø. Legg på pisket krem på toppen og dryss på med karamellisert strø/ krokan.

    Karamellisert strø: 2 dl brødrasp, 1dl sukker og 1 ss meierismør

    Nytes gjerne med en kopp kaffe til.