Oppskrifter
-
Primo cookies m/flaksalt
200 g smør
100 g sukker
100 g brunt sukker
170 g vaniljeprim
1 ts vaniljeekstrakt
2 små egg
350 g hvetemel
1/2 ts natron
1 ts bakepulver
flaksalt
Brun smør nøttebrunt og avkjøl. Pisk sammen det bruna smøret og sukkeret. Ha i ett egg av gangen og bland godt. Tilsett vanilje og vaniljeprim. Bland natron, bakepulver og mel og rør inn i røren. Rull til små kuler og klem de lett sammen og dryss på litt flaksalt på toppen. Stekes i 8-10 min på 180 grader varmluft.
-
Pavlovakrem med vaniljeprim
5 dl melk
1,5 dl fløte
1 vaniljestang - frøene
150 g vaniljesukker
5 eggplommer
55 g maisenna
120 g vaniljeprim
Kok opp melk, fløte, vanilje og halvparten av sukkeret og maisenna godt - til klumpfritt.
Spe varm melkeblandingen inn i eggblandingen. Sil ut vaniljestanga. Kok opp til den tykner og avkjøl helt. Pisk opp vaniljeprimen og bland den inn i vaniljekremen. Passer til en stor marengsbunn
-
Konfektkake med karamell prim
Karamellprim:
200 g sukker
2,5 dl fløte
200 g vaniljeprim
20 g smør
flaksalt
Konfektkake:
300 g mørk sjokolade
235 g usalta smør
75 g sukker
150 g egg ( 3 små egg)
1 ss revet appelsinskall
50 g mascarpone ( kremost)
Smelt smør på svak varme tilsett sjokolade i små biter. Rør sammen. Egg og sukker røres sammen og blandes inn i sjokoladen og avkjøl noe. Ha i revet appelsinskall. Ha mascarpone i en stor bolle og bland forsiktig litt om litt av sjokoladerøren. Stek kaken i 22 cm springform på 150 grader i 20 min. Avkjøles helt.
Fyll: Karamelliser sukkeret i en kasserolle, ha i fløten og kok inn med lokktil den tykner. Ta av varmen og rør inn smør og vaniljeprim. Smak til med flaksal
-
Sprø byggmelsvafler med gomme
2 egg
100 gram sukker
1 dl smelta smør
2 dl kaldt vatn
2,5 dl fint byggmel
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
4 dl fløte
½ ts salt
Bland egg og sukker og tilsett væsken. Ha i mel, bakepulver og salt. La røra svelle i 30 min. Stekes i vaffeljern og avkjøles på rist. Smør vaflene med gomme når de er avkjølt
-
Skjebladkake med gomme
Dette er en gammel oppskrift fra Tverås. Skjebladkake med gomme ble tradisjonelt servert både til selskap og som det lille ekstra til hverdags
1 liter melk
1 egg
1ss smelta smør
2 ss sukker
knapt ½ ts salt
ca 3 dl fint byggmel
ca 4 dl hvetemel
Røra skal være forholdsvis tynn, la den svelle litt før den stekes på takke med god varme.
Serveres med smør og gomme og rulles sammen.
-
Tilslørte bondepiker med gomme
Legg eple eller pæresyltetøy i bunnen av et glass, deretter gomme og litt strø. Legg på pisket krem på toppen og dryss på med karamellisert strø/ krokan.
Karamellisert strø: 2 dl brødrasp, 1dl sukker og 1 ss meierismør
Nytes gjerne med en kopp kaffe til.